#16 Získejte více uchazečů. Osvědčené náborové tipy od Nelisy 💜

Nelisa.com | Zpravodaj | Blog
Nelisa.com | Zpravodaj | Blog

Využijte čerstvý vítr v náboru s lehkostí

Pracovní nabídka sem, pracovní inzerát tam. Sekáte to jako “Baťa cvičky”, hlavně, aby už byly pozice vystavené a brzo obsazené? Věnujete dostatečnou pozornost tomu, co všechno vaše inzeráty (ne)říkají a jak působíte celkově jako zaměstnavatel? V náborovém procesu je samozřejmě několik klíčových momentů, kdy máte možnost budovat značku zaměstnavatele. První dojem z inzerce je však často rozhodující. Tenhle moment rozhoduje o tom, jestli se uchazeč začte, ztotožní s vaší firemní kulturou a dokáže si představit, že by byl její součástí na inzerované pozici. Připravili jsme pro vás proto pár tipů, které vám pomůžou pracovní nabídky vyladit. 💎


TIP od Nelisy: 6 věcí, které by neměly chybět v žádné pracovní nabídce

Nebudeme tu vyjmenovávat základní položky, které každý náborář dobře zná. Až budete příště psát a připravovat pracovní nabídku, zkuste využít naše tipy:

✅ Dejte si záležet na titulku

Název pracovní pozice nemusí být nutně ten nejatraktivnější titulek. Dobře zvolený titulek pracovní nabídky rozhodne o tom, zda si uchazeč vaši nabídku vůbec rozklikne. Nebojte se delších názvů a zkuste do něj vecpat to nejdůležitější, co by vaši cílovku mohlo zaujmout. Co by víc zaujalo vás?

✴️ Obchodník / obchodnice

✅ Zkušený obchodník/ice v oblasti realit. Jihočeský kraj, služební auto a nezastropované provize! 

✅ Úvodní text je game changer

Prvních pár vět inzerátu jsou nejdůležitější. Využijte je a stručně shrňte, koho hledáte a proč je práce u vás životním jackpotem. 😉 Mluvte k uchazeči lidsky a bez korporátních frází a nicneříkajících vět. Historii firmy a jiné “nudné” podrobnosti nechte buď na konec nebo dejte do textu pod odkaz na vaše webovky. Může to vypadat třeba takto:

“Máš odpovídající “vyřídilku”, nebojíš se mluvit s lidmi a baví Tě řešení různých situací? Pak sis právě našel/našla nové kolegy a práci v super týmu! Tvoje nová role bude Operátor/ka call centra a staneš se součástí týmu, kde si na formality nehrajeme, ale výsledky máme perfektní. 😉 Do party bereme pracovně ostřílené parťáky i absolventy, kteří mají chuť se něco naučit.”

✅ Buďte konkrétní

Při psaní si představte, že o pozici a její náplni vůbec nic nevíte, neznáte ani firmu, jak to v ní chodí. Náplň práce představte stručně, ale co nejvíc konkrétně třeba i včetně toho, jak velký je tým, kdo bude nadřízený nebo třeba v jakém rytmu tým pracuje. Nebojte se použít odrážky nebo emoji pro větší přehlednost a čtivost, naopak se, pokud možno, vyhněte neurčitým frázím. Po přečtení náplně by si měl uchazeč být schopný představit běžný pracovní den. Zkuste to podobně:

“Co u nás budeš dělat?

  • 📅 Připravovat content plán a tvořit obsah pro náš Instagram, Facebook a Tik Tok ve spolupráci s agenturou. Každý týden máme meeting, kde společně naplánujeme aktivity a priority na daný týden.
  • 🤳Tvořit obsah pro sociální sítě, firemní web, letáky, brožury a edukační materiály. (grafika máme vlastního, takže grafické práce můžeš nechat na něm)
  • 💻 Odpovídat na dotazy a komentáře na sociálních sítích ve spolupráci se zákaznickou linkou.
  • 🤝Spolupracovat a komunikovat s influencery
  • ✍️Vést tým externích copywriterů (cca 5 kolegů) a projekt tvorby popisků produktů na web.”

✅ Požadavky formulujte jasně a srozumitelně

Definujte vlastnosti ideálního kandidáta, avšak s ohledem na to, aby bylo reálné takového člověka vůbec získat. Hledání jednorožců 🦄 nejspíš není v popisu vaší práce. Promyslete, co je opravdu nutnost co dokážete nového kolegu případně doučit časem nebo během adaptace. Bez čeho se neobejde a s bez čeho se na pozici také dá fungovat. Zvažte, zda je pro vaši pozici opravdu nezbytné určité vzdělání, nebo zda oceníte hlavně praxi nebo určité povahové rysy.

Poraďte se s kolegy přímo z týmu, do kterého nováčka hledají. Jaký by měl být, co by ho mělo bavit a co naopak v týmu nechtějí. Hned se vám budou požadavky formulovat snadněji a kandidátům i lépe číst.

✅ Prodejte benefity i mzdu

Samozřejmě vypište benefity a výhody práce u vás. Buďte konkrétní a nebojte se pár hlavních výhod uvést klidně i v úvodu nabídky a pak znova v kompletním výpisu benefitů. Pracovní nabídky, které uvádí mzdu jsou prokazatelně úspěšnější a zároveň šetří váš čas i kandidátův. Pokud je to jen trochu možné, uvádějte alespoň mzdové rozpětí. Dnes již nestačí “motivační mzda, atraktivní lokalita a moderní pracovní prostředí”. Zkus

  • Nástupní mzda 35 000 Kč - 50 000 Kč podle zkušeností
  • 25 dní dovolené + 3 sick days
  • MultisSport karta
  • Příspěvek na stravu 200 Kč / den na stravenkovou kartu Pluxee
  • Cafeterie Pluxee 1000 Kč / měsíc
  • Hrazené kurzy angličtiny v pracovní době
  • Flexibilní pracovní doba s možností home office 2x týdně

✅ Popište náborový proces

Požadujete po uchazečích test, je první seznamovací kolo online nebo osobně? Co se bude dít, až vám pošle CV, kolik kol zpravidla pořádáte a za jak dlouho dáte kandidátům vědět? Seznamte uchazeče s průběhem výběrového řízení.


Nemáte na to čas nebo cit? Napíšeme to za vás! ✒️

Rádi byste vaše pracovní nabídky vylepšili a využili výše uvedené tipy? Služba copywritingu vám ušetří čas i nervy. V blogovém článku shrnujeme další tipy a seznámíme vás s tím, jak copywriting služba funguje 👉 Copywriting 🪄 Služba, se kterou se vám kandidáti pohrnou sami

Náborové kampaně | www.nelisa.com
Náborové kampaně | nelisa.com

Usnadňujeme vám život. Nelisa FAQ vám poradí, když nevíte

Neustále makáme na tom, aby váš náborový život s Nelisou byl co nejpříjemnější. 💜 Vytvořili jsme proto FAQ stránku, kde najdete ty nejčastější dotazy a situace, které vás mohou zajímat. Nemusíte tak čekat, až vám někdo odpoví. A kdyby tam náhodou odpověď na vaši otázku nebyla, jsme tu pro vás! 📩 support@nelisa.com


Hledáte kvalitní kandidáty? V SIC Zlin už je našli! S Nelisou 🤝

Možná vás trápí nerelevantní uchazeči nebo obsazujete náročné pozice? Nebo prostě jen potřebujete rychlé a efektivní řešení pro nábor, které bude fungovat? Nezáleží na tom, jestli zrovna potřebujete elektrikáře, vedoucí výroby, office managera, konstruktéra nebo obchodníka. Naše náborové kampaně osloví lidi, které hledáte a zaujmou je i v době, kdy zrovna neprojíždí nabídky práce a aktivně nehledají. Podle cílovky vybereme vhodné kanály a pomůžeme vám i s textací nabídky, aby mluvila jejich jazykem.

Náborové kampaně | www.nelisa.com
SIC Zlín