Copywriting 🪄 Služba, se kterou se vám kandidáti pohrnou sami

Náborové kampaně | nelisa.com
Náborové kampaně | nelisa.com

Mezi jednu z našich oblíbených služeb u našich klientů patří služba copywritingu pracovních nabídek. Na co si dát pozor při psaní inzerátu, v čem je přínos této služby a jak celý proces probíhá? 

Proč nabízíme copywriting? 

K nalezení a oslovení těch pravých kandidátů nestačí pouhé zveřejnění nabídky práce. 

V současné digitální době lidé ztrácí pozornost velmi rychle a v záplavě nicneříkajících inzerátů se kandidáti jednoduše ztratí. Proto je klíčové, abyste věnovali samotnému psaní a jazyku vaší nabídky zvláštní pozornost. 

Jiným způsobem budete mluvit k řidičům, úplně jinak oslovíte umělce a rozdílné “prodejní” argumenty zajímají například manažery nebo obchodníky. 

Zároveň si uvědomujeme, že v každodenní HR agendě není moc času na “hraní” si s větami nebo chybí umění práce s textem a u psaní se jednoduše trápíte. V Nelise proto našim klientům nabízíme službu copywriting, se kterou máte jistotu, že vaše nabídka bude napsaná a upravená tak, že zaujme a přitáhne kandidáty, které hledáte. 

Dobře napsaný text inzerátu je polovina úspěchu 🏆

Dobře napsaný text pracovní nabídky šetří čas i peníze. Ve své podstatě je nabídka reklamním textem, který má za účel zaujmout cílové publikum a donutit ho reagovat, lépe řečeno přihlásit se. 

Díky dobře napsanému inzerátu přitáhnete relevantní a kvalitnější kandidáty. Ušetříte čas strávený tříděním nerelevantních životopisů. Zároveň šetříte i rozpočet, protože cíleně psaným textem zvyšujete pravděpodobnost, že nového kolegu najdete v kratším čase bez zbytečných průtahů. 

Promyšlený titulek nabídky vs. název pracovní pozice 🤔

Při psaní a upravování pracovních nabídek klademe důraz také na atraktivní nadpis, neboli titulek pracovní nabídky, tj. jednoduše to, co kandidáti vidí jako první. Titulek by měl vždy jasný a samozřejmě lákavý. 

Součástí služby copywriting je proto úprava a přepsání titulku, aby byl zajímavý, výstižný a lákavý pro cílovou skupinu uchazečů. 

Často se stává, že firmy v nadpisu uvedou jen název pracovní pozice tak, jak je u nich ve firmě zavedený a ještě častěji je tento název zavádějící, příliš obecný nebo pro uchazeče nečitelný. 🤯 Je škoda nevyužít potenciál jazyka a marketingových textů. Proto se snažíme vždy text nabídky doplnit i o vhodný a atraktivní titulek, který prokazatelně má vyšší účinnost. 

Posuďte sami, který z titulků by vás spíš donutil nabídku přečíst celou: 

✴️ Recepční 

✅ Hledáme úsměv na naši hotelovou recepci! Centrum Prahy, ranní směny 12h a skvělý šéf! 

✴️ Obchodník / obchodnice

✅ Zkušený obchodník/ice v oblasti realit. Jihočeský kraj, služební auto a nezastropované provize! 

✴️ Office Manager

✅ Office Manager - zákaznický servis, chod kanceláře a administrativní podpora obchodního týmu. Možnost HO a neformální atmosféra! 

Job description není pracovní inzerát - jaké jsou mezi nimi rozdíly? 

Na pracovních portálech se objevuje častý nešvar, který vám rozhodně hledání neusnadní. V pracovních nabídkách je často vložen pouhý popis pracovního místa (job description), který má personalista k dispozici a použije ho jako text nabídky práce. Pojďme se podívat na rozdíly a proč se tomu vyhnout: 

☝️ Popis pracovního místa (job description) je shrnutím všech podstatných a praktických informací o konkrétní pracovní pozici, který se ale využívá pouze pro interní účely

☝️ Pracovní inzerát je marketingový text, který z popisu pracovního místa vychází. Jeho cílem je zaujmout a přesvědčit kandidáty, že je to pro ně vhodná volba. Kromě praktických informací by tedy měl obsahovat přiměřené požadavky a samozřejmě výhody dané pozice, benefity, představení firmy a týmu nebo další informace, které kandidátovi přiblíží povahu pozice. 

Jak copywriting od Nelisy probíhá? 🪄

  1. Jakmile si zvolíte, že chcete využít služby copywriting nebo je součástí vašeho vybraného balíčku, přijde vám odkaz na dotazník k vyplnění. 
  2. Dotazník ke copywritingu pokrývá základní informace o nabídce i o tom, jakým stylem chcete komunikovat, abychom se mohli co nejlépe zorientovat ve vaší situaci a napsat text co nejvýstižněji. Máte možnost vložit odkazy, videa či obrázky pro dokreslení vaší firemní kultury. 
  3. Vyplněný dotazník obdrží náš tým copywriterů, který na textu začíná pracovat. Pokud copy týmu chybí informace nebo potřebují cokoliv doplnit, kontaktují vás telefonicky a doptají se vás na podrobnosti. 
  4. Po obdržení vyplněného dotazníku zpracujeme text vaší nabídky do 3 pracovních dnů 📅.
  5. Jakmile je text vaší nabídky připraven, přijde vám upozornění, že nabídka je připravena k vašemu schválení. 
    1. Pokud text schválíte ✅, nabídka je připravena ke zveřejnění. 
    2. V případě, že text ještě potřebuje další zásahy, místo schválení text odmítnete ❌ a uvedete požadované změny. Copy tým tyto změny zpracuje a opět text zašle zpět k vašemu schválení. 
  6. Můžete si dát kafe ☕️ a čekat na první uchazeče! 👌

Nechte starosti s textem i náborem na nás

Máte nabídku, která by si zasloužila dobrý text a chcete oslovit uchazeče, se kterými si budete mít co říct? Ozvěte se nám a nechte to na nás. My se o vaše pracovní nabídky a kampaně s láskou postaráme! 💜