Employer branding: O kvalitní uchazeče nemusí být nouze

Employer branding: O kvalitní uchazeče nemusí být nouze
Employer Branding | Blog Nelisa | HR tipy

Employer branding je to, co prezentuje vaši firmu jako zaměstnavatele. Představuje firemní kulturu, která přitáhne a pomůže udržet talenty. V době, kdy se firmy přetahují o kvalitní zaměstnance je proto důležité nezapomínat na to, jak vás talenti vnímají. 

Při výběru budoucího zaměstnavatele se uchazeči rozhodují právě na základě atraktivity firmy, jinými slovy, employer branding má významný vliv na jejich rozhodnutí, zda se na pozici vůbec přihlásí. Průzkum společnosti Glassdoor v roce 2021 ukázal, že až 76 % uchazečů preferuje firmy se silnou značkou zaměstnavatele, tzn. employer brandingem. Investovat čas a energii do budování značky zaměstnavatele se jednoduše firmám vyplatí. 

Co znamená employer branding v praxi?

Employer branding představuje celý proces budování značky a identity vaší firmy z pozice zaměstnavatele. Zahrnuje způsoby, jakým se firma prezentuje, strategie přilákání a udržení kvalitních zaměstnanců, péče o zaměstnance a budování firemní kultury, která respektuje a podporuje soudržnost zaměstnanců. 

Víme, proč je employer branding důležitý

Přitahuje talenty

Silná značka zaměstnavatele přirozeně táhne a láká tak ty nejtalentovanější zaměstnance na pracovním trhu. V průzkumu od společnosti LinkedIn uvedlo 72 % zaměstnanců, že employer branding má významný vliv na jejich rozhodnutí, zda přijmou pracovní nabídku. V ČR platí, že 93 % uchazečů si pověst firmy také ověřuje, především na pracovních portálech a firemních stránkách, ale také prostřednictvím svých přátel a blízkých. 

Zdroj: czechleaders.com

Zvyšuje produktivitu

Není tajemstvím, že spokojení a motivovaní zaměstnanci jsou v práci produktivnější a efektivnější. Navíc, angažovaní zaměstnanci dosahují mnohem lepších výsledků a budou za firmou stát i v době, kdy se něco nepovede. 

Podporuje značku

Employer branding je nástrojem, jak zvýšit povědomí o vaší značce. Až 75 % uchazečů, kteří hledají práci si dělá průzkum o firmě, než se přihlásí do výběrového řízení. Dobrá značka tak samozřejmě znamená, že se na vaše pozice přihlásí více kvalitních uchazečů. 

Snižuje fluktuaci a náklady 

Firmy se silnou značkou zaměstnavatele mají nižší fluktuaci, a to až o 28 %. Tím se přirozeně snižují i náklady na zaměstnance i náklady na nábor. U těchto firem je o 40 % menší pravděpodobnost, že noví zaměstnanci odejdou během prvních 6 měsíců. 

“ Společnosti se silnou značkou zaměstnavatele vidí o 50 % více kvalifikovaných uchazečů a přijímají zaměstnance 1-2x rychleji.” (LinkedIn)

Kroky pro silný employer branding

  1. Definujte firemní hodnoty

Ujasněte si, jaké jsou firemní hodnoty, které by měly být základem pro vytváření a budování firemní kultury. 

  1. Podpořte otevřenou komunikaci

Komunikujte hodnoty a vizi firmy s vašimi zaměstnanci. Nebojte se je zapojit do tvorby kultury a dejte jim příležitost podílet se na rozhodování. 

  1. Vytvořte pozitivní pracovní prostředí

Pracovní prostředí významně ovlivňuje nejen produktivitu zaměstnanců, ale i rozhodovací proces uchazečů. Do pozitivního prostředí můžete zahrnout vzdělávání, zdravotní benefity, podporu mentálního zdraví, flexibilní pracovní dobu apod. 

  1. Komunikujte svoji značku

Employer branding komunikujte vně i uvnitř firmy. To zahrnuje webové stránky, LinkedIn a další sociální sítě, které sdílí úspěchy zaměstnanců, společné akce i běžné pracovní dny. Ukažte své prostředí, činnosti a týmy. Buďte na sítích aktivní a buďte vidět. 

  1. Dejte si záležet i na uchazečích

Employer branding je utvářen i pomocí pozitivní candidate experience. Značku budujete i tím, jak přistupujete k náboru a komunikaci s uchazeči, kteří se do firmy hlásí. Největší vliv má uchazečův dojem z průběhu pohovoru a toho, jakým způsobem jste s ním komunikovali před a po pohovoru. 

Inspirujte se u nejlepších 

Firmy, které všichni dobře znají patří mezi uchazeči k atraktivním zaměstnavatelům. Mají silný employer branding, který táhne. Inspirovat se můžete například u velkých značek jako Google, Apple, Netflix, Airbnb nebo Tesla. 

Tyto firmy o své zaměstnance aktivně pečují a nabízí jim řadu výhod a zaměstnanecké péče. Mezi oblíbené benefity patří třeba placená mateřská a otcovská dovolená, jídlo zdarma, možnost práce odkudkoliv, podpora mentálního zdraví, využití firemních produktů, možnost podílet se na inovacích a atraktivních projektech. 

Jak zapojit zaměstnance do tvorby employer brandingu? 

  • Zapojte je do tvorby obsahu - nechte je sdílet příběhy a podporujte je v tvorbě videí, fotek nebo článků pro firemní stránky a sociální média. 
  • Podporujte projekty a aktivity - umožněte svým zaměstnancům účast na různých akcích jako jsou teambuildingy, dobrovolnické či charitativní akce. Informace i fotky také můžete sdílet posléze na sítích.
  • Budujte komunity - vytvářejte komunitu zaměstnanců, kteří budou sdílet společné cíle a zájmy. Komunita může být ve formě sportovních týmů, kulturních či zájmových klubů. 

Nebuďte na to sami

Investujte do employer brandingu, zvyšte svoji konkurenceschopnost a nechte si ty nejlepší talenty na pracovním trhu pro sebe. Nemusíte na to být sami. Nelisa vám s tím pomůže. Začít můžete třeba tím, že si vytvoříte firemní profil a ukážete, jak to u vás chodí.