Firemní kultura: 7 dobrých důvodů, proč ji nepodceňovat

Firemní kultura: Jak to dělají úspěšné firmy | Nelisa.com
Náborové kampaně | Nelisa.com

Firemní kultura jde ruku v ruce s angažovaností zaměstnanců a potažmo i obchodními úspěchy. Správně nastavená, silná a opečovávaná firemní kultura může firmě přinést několikanásobný růst byznysu. Proč je důležité o firemní kulturu pečovat a jak ji nastavit?

ZNÁTE TAJEMSTVÍ, PROČ LIDÉ PRACUJÍ?

Možná právě hledáte ten správný mix pro vaši firmu. Chcete motivované, spokojené a angažované zaměstnance, kteří sami šíří dobré jméno firmy. Nejprve si připomeňme jednu věc. 

Profesoři Edward Deci a Richard Ryan z University of Rochester v 80. letech minulého století pojmenovali 6 hlavních důvodů, proč lidé pracují - hra, smysl, potenciál, emocionální tlak, ekonomický tlak a setrvačnost. Z dalších studií následně vyplynulo, že hra, smysl a potenciál jsou právě těmi podněty, které výkon zaměstnanců zvyšují, zatímco emocionální a ekonomický tlak a setrvačnost výkon naopak snižují. 

Všechny tyto aspekty jsou součástí každé firemní kultury, která zásadně ovlivňuje spokojenost a pracovní výsledky lidí ve firmě. A to je potřeba mít na paměti, při budování a upevňování vaší firemní kultury. 

CO VÁM PŘINESE SPRÁVNĚ NASTAVENÁ FIREMNÍ KULTURA

Dobře nastavená firemní kultura může pro vaši firmu znamenat významnou konkurenční výhodu. Naopak neexistující, nebo špatná firemní kultura může veškeré vaše snahy o budování byznysu pohřbít. 

Práce s firemní kulturou se může stát vaším velmi účinným nástrojem motivace. Správně nastavená a opečovávaná firemní kultura přináší, mimo jiné, nezpochybnitelné výhody. 

  1. Spokojenější a více motivovaní zaměstnanci
  2. Menší míra stresu a napětí na pracovišti, větší pozitivita
  3. Vyšší angažovanost zaměstnanců
  4. Více energie, větší produktivita, efektivita a kreativita
  5. Efektivnější a úspěšnější nábor
  6. Šíření povědomí (tzv. word-of-mouth marketing) a budování značky firmy 
  7. Menší fluktuace

Co utváří firemní kulturu

  • hodnoty
  • přesvědčení a postoje 
  • symboly a rituály
  • normy chování
  • lidé

Jinými slovy je to vše, co formuje způsob chování a jednání lidí při práci. Firemní kultura vychází především z působení a nastavení managementu, ale v konečném důsledku ji utváří všichni lidé ve firmě - od vedení až po brigádníky a externisty. 

“Kultura je to, co lidé dělají, když se nikdo nedívá.” (Herb Kelleher, předseda správní rady Southwest Airlines). 

Základní typy firemní kultury

  1. klanová - vysoká míra vnitřní svobody a malá otevřenost
  2. neformální - vysoká míra svobody a velká otevřenost
  3. soutěživá - nízká míra svobody a velká otevřenost
  4. hierarchická - nízká míra svobody a malá otevřenost

Pro lepší představu jsme vybrali názorné příklady firemní kultury 

Zdroj: https://www.kogicon.cz/prispevek/zaklady-typy-firemnich-kultur 

JAK BUDOVAT FIREMNÍ KULTURU

Budování firemní kultury je dlouhodobý proces, který by měl být promyšlený. Je jasné, že firmy se silnou a jasně definovanou firemní kulturou dosahují větších úspěchů. Je třeba mít však na paměti, že dynamická doba vyžaduje určitou míru flexibility a každá firemní kultura by měla být do jisté míry adaptabilní, aby sama o sobě nepředstavovala překážku pro zavádění změn a novinek. 

Inspirujte se u úspěšných firem. Jejich firemní kultura vždy vychází z pevných základů a filozofie firmy. Měli byste mít jasno v tom, proč vlastně firma existuje, kam směřuje a jaké hodnoty ctí. To vše by se mělo odrážet ve všech vašich činnostech a mělo by se prolínat všemi oblastmi od organizace, komunikace až po interiér kanceláří atp. 

Nezapomínejte na otevřenou komunikaci a zpětnou vazbu - lidé musí vidět smysl své práce a smysl toho, co firma prezentuje uvnitř i navenek. Zajímejte se o názory svých lidí. 

Zamyslete se nad organizací firmy a nalezněte optimální a vyvážené nastavení, které bude vaší firmě vyhovovat. Svoboda nemusí nutně znamenat chaos bez pravidel a zároveň přehnané a pravidly svázané procesy jsou zabijákem kreativity a inovací. 

Pracovní prostředí je také součástí firemní kultury. Kvalita prostředí má velký vliv na výkon a spokojenost zaměstnanců. Vytvořte dobré podmínky pro podporu jejich výkonu a zároveň lidem poskytněte dostatek soukromí, prostor pro setkávání i odpočinek. 

Pár praktických tipů, jak na to

  • Nastavte firemní hodnoty nejen na papíře, ale žijte je 
  • Začněte u vedení - nemluvte o tom, konejte 
  • Podporujte společné aktivity, setkávejte se
  • Nezapomínejte na pravidelné hodnocení pracovního výkonu
  • Ptejte se na zpětnou vazbu od zaměstnanců
  • Zaveďte rutiny a rituály do firemní komunikace
  • Podporujte otevřenou a transparentní komunikaci 
  • Pravidelně a srozumitelně komunikujte společný cíl
  • Při náboru se zaměřte na podobně naladěné lidi, kteří kulturu budou podporovat
  • Vyzkoušejte platformu Well-being Index a udělejte si snadný průzkum, jak jsou vaši zaměstnanci spokojení a co můžete případně změnit

Chcete najít stejně naladěné lidi, kteří vám pomůžou s budováním firemní kultury a dokonale zapadnou? Nelisa přináší moderní náborové řešení. Spolupracujeme s experty z oblasti náboru a psychologie! U nás můžete inzerovat napříč všemi obory a otevřít své dveře těm pravým talentům!