Jak přitáhnout talenty v digitální době

Náborové kampaně | Nelisa.com
Náborové kampaně | Nelisa.com

V dnešní digitální éře, kdy kandidáti mají nespočet pracovních nabídek na dosah ruky, se firmy musí více než kdy dříve snažit vyniknout. Jak tedy přitáhnout a udržet nejlepší talenty? Přinášíme vám několik osvědčených tipů, které vám pomohou vyniknout na přeplněném trhu práce.

1. Nabídněte konkurenceschopnou odměnu

I přesto, že se uchazeč dnes rozhodují podle řady aspektů jako je firemní kultura, společenská odpovědnost a další, mzda je stále pro uchazeče jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru zaměstnání. Ujistěte se, že nabízíte konkurenceschopný plat odpovídající dané pozici a lokalitě, samozřejmě nezapomeňte zmínit benefity, které mohou být klíčové v případě, kdy se uchazeči rozhodují mezi srovnatelnými nabídkami. Usnadněte jim to. 

2. Buďte vzorem a buďte vidět

Firmy, které chtějí přitáhnout talenty, by měly být vzorem a lídrem nejen ve svém oboru, ale také ukázat svoji firemní kulturu, která při rozhodování uchazečů hraje také velmi zásadní roli. Prezentujte se jako atraktivní zaměstnavatel. Ukažte, že vám záleží na lidech uvnitř firmy, jak je podporujete a sdílejte život ve firmě. 

Jednou z cest, jak posílit značku zaměstnavatele je i využití našich reklamních bannerů na míru, díky kterým vás uvidí i pasivní kandidáti na sítích a budou si vás pamatovat. 

Decathlon | nelisa.com
Náborové kampaně | Nelisa.com

3. Zjednodušte proces ucházení se o práci

Vyzkoušeli jste si někdy, jak (ne)snadné je přihlásit se na pozici do vaší firmy? Projděte si celý proces a zkuste najít místa, která by mohla uchazeče odradit nebo jim znemožnit přihlášení. Lidé na internetu rychle ztrácí pozornost a pokud přihlášení bude komplikované nebo zdlouhavé, velmi rychle odejdou a dost možná žádost nikdy nedokončí. 

Co nejvíce zjednodušte proces přihlášení na pozici a zaslání či nahrání životopisu a motivačního dopisu. Umožněte uchazečům rychlé a snadné odeslání jejich žádosti online, ideálně přes sociální sítě nebo mobilní aplikace.

4. Využijte sílu sociálních sítí

Hledejte tam, kde jsou lidi. Oslovujte i ty, kteří aktivně práci nehledají, ale v případě zajímavé nabídky by změnu uvítali. Sociální sítě jsou dnes klíčovým nástrojem pro nábor a vy můžete snadno využít jejich potenciál. 

Vyzkoušejte cílené náborové kampaně, které se zobrazují potenciálních kandidátům přímo na jejich sociálních sítích, ať už jsou kdekoliv. Zvýšíte viditelnost svých nabídek a přitáhnete ty správné lidi, které byste na běžných pracovních portálech neoslovili. 

Náborové kampaně | Nelisa.com
Náborové kampaně | Nelisa.com

5. Zaměřte se na soft skills

Kromě odborných znalostí jsou čím dál více důležité i soft skills, jako je komunikace, týmová spolupráce, kritické myšlení nebo schopnost řešit problémy. Ujistěte se, že tyto dovednosti jsou součástí vaší náplně práce a že je při výběru uchazečů zohledňujete.

6. Transparentnost a otevřenost

Stejně jako vy chcete od kandidátů otevřenost a transparentnost, buďte i vy otevření a neschovávejte se za ohraná klišé nebo korporátní fráze. Popište náplň práce a další podmínky přesně tak, jak jsou a snažte se být co nejvíce konkrétní. Nevíte jak na to? 

Dejte přečíst pracovní nabídku třeba kolegovi  z jiného oddělení a zjistěte, zda je z ní jasné, co může uchazeč očekávat. Není to jasné, ani člověku, který ve firmě pracuje? Buďte víc konkrétní! Zvýšíte svou důvěryhodnost a oslovíte talenty, kteří by na nekonkrétní nabídku nikdy nereagovali. 

Tradiční způsoby v náboru již dnes nestačí 

V digitální době je klíčové nejen přizpůsobit své náborové strategie moderním trendům, ale také být proaktivní a inovativní. Nečekejte, že vám bude fungovat strategie, která fungovala před pár lety. Vsaďte na technologie, nebojte se otevřenosti a nechte uchazeče nahlédnout do vašeho prostředí.